Address Bucharest, Romania | Mobile (0735) 395-395 | Mail office@fitness-concept.ro

Blog

ANTIINFLAMATOARELE IN SPORT – DOPING

ANTIINFLAMATOARELE IN SPORTANTIINFLAMATOARELE IN SPORT – DOPING

Ce stiti de antiinflamatoare? Aici este problema, multi iau antiinflamatoare fara sa stie prea multe despre ele si sa cunoasca catusi de putin mecanismul lor de actiune. Ele sunt eficiente doar daca stii ceva despre ele si le folosesti corespunzator si strict pentru problema in cauza. Toti stim ca pastilele, in general au contraindicatii, riscuri si nelipsitele efecte secundare. Eu nu va incurajez sa luati antiinflamatoare doar vreau sa va informez cate ceva despre ele  asa cum pot eu.

 

Hai sa incepem cu ce folosim cel mai des. adica antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS):

 

-acid acetilsalicilic (ASPIRINA) – are proprietati analgezice, antipiretice si antiinflamatorii – are aceste efecte de intensitate moderata predominand in doze mici efectul analgezic si antipiretic si efectul antiinflamator in doze mari;

-PARACETAMOLUL (acetaminofenul) – are efect analgezic si antipiretic si este foarte putin eficace ca antiinflamator;

-Panadol, Eferalgan – aceleasi proprietati ca paracetamolul;

-ibuprofenul (Paduden, Advil, Rupan, Ibumetin, Marcofen) – are efect antiinflamator;

-ketoprofen (Profenid, Fastum gel) – efect antiinflamator;

-naproxen (Napren, Naprosyn)- cu efect antiinflamator;

-fenilbutazona – efect antiinflamator;

-diclofenacul – efect antiinflamator;

-piroxicam – efect antiinflamator;

 

Ce-ti fac medicamentele astea? Ele incetinesc formarea de prostaglandine. Poate spuneti bravo, dar este ceva banal insa acum lucrurile devin putin ciudate pentru ca scaderea prostaglandinelor aduc reactii adverse care mie nu prea imi fac placere gen: iritatia mucoasei gastrice; asta nu ar fii nimic, dar acum urmeaza greul si anume – pot produce accidente hemoragice, cam urat, nu? – ca sa nu mai zic ca pot afecta rinichii, hai sa ne oprim aici. Toate aceste lucruri se intampla pentru ca prostaglandinele fac ca organismul sa functioneze perfect prin finetea reglajelor facute in procesele fiziologice interne cum ar fii banala tensiune arteriala care daca o ia razna am incurcat-o si multe altele. Cand prostaglandinele scad atunci scad si durerile astfel permitand zonei afectate sa functioneze normal.

 

REGULA – pentru a nu face o prostie consulta un medic  inainte sa iei ceva. Se poate intampla sa gresesti si poti sa agravezi situatia in care te aflii in acel moment.

 

AVERTISMENT – de regula, sportivii folosesc antiinflamatoare si isi continua activitatea -atentie mare pentru ca o simpla accidentare se poate transforma in una grava daca crezi ca te-ai “vindecat” luand un antiinflamator si te antrenezi iarasi fara sa consulti pe cineva de specialitate.

 

Cel mai important – pentru sportivii de performanta unele dintre acestea sunt interzise fiindca sunt bagate la categoria DOPING, deci mare atentie in ce perioada competitionala le folositi.

0 Comments